Аржентина спъва засега усилията на Европейския съюз (ЕС) за постигане на

...
Аржентина спъва засега усилията на Европейския съюз (ЕС) за постигане на
Коментари Харесай

Аржентина спъва преговорите ЕС-Меркосур

Аржентина спъва засега усилията на Европейския съюз (ЕС) за реализиране на съглашение за свободна търговия с Меркосур следващата седмица. Това оповестява Politico, като цитира свои източници.

Според Бразилия, сключването на комерсиалната договорка идната седмица няма да е допустимо, тъй като ще е належащо утвърждението на бъдещото държавно управление на Аржентина по нерешени въпроси. Сред тях е ограничение на обезлесяването.

Припомняме, че ЕС се надяваше да завърши комерсиално споразумение със страните от Меркосур - Бразилия, Уругвай, Парагвай и Аржентина - в точния момент за срещата на върха на южноамериканските водачи в Бразилия на 7 декември.

Но Аржентина уведоми Бразилия, сегашния ръководител на Меркосур, че няма да може да поема нови ангажименти в договарянията и че има намерение да остави решенията на Хавиер Милей, който завоюва президентските избори в Аржентина през ноември. Неуспехът беше обявен за първи път от CNN Brasil.

В резултат на решението на Аржентина евентуалният кръг от договаряния, плануван за Рио де Жанейро по време на срещата на Меркосур, беше анулиран. Посещението на ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен на срещата на Меркосур в четвъртък също беше анулирано.

Делегация на Европейски Съюз, водена от Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Европейската комисия по търговията, няма да пътува до Рио де Жанейро за срещата на върха на Меркосур на 7 декември, заяви Buenos Aires Times, цитирайки свои източници.

Победата на Милей смая мнозина в Европейски Съюз, които се притесняват, че това ще докара до спомагателни проблеми за договарянията. По време на президентската си кампания Милей заплаши да напусне Меркосур, като го назова " свръхестествен неуспех " и " митнически съюз с неприятно качество, който вреди на своите членове ".

Френският президент Еманюел Макрон в това време съобщи, че екологичните отстъпки, получени от Европейски Съюз в договарянията с Меркосур, не дават отговор на нужното.

" Не мога да желая от нашите фермери, нашите индустриалци във Франция и на всички места другаде в Европа да положат старания за декарбонизация, като в същото време ненадейно отстранен всички мита, с цел да внесат артикули, които не са подчинени на тези правила ", сподели пред кореспонденти в събота след среща с президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва на климатичната конференция COP28 в Дубай, заяви Bloomberg. " Няколко фрази бяха добавени първоначално и в края на текста, с цел да се хареса на Франция, само че това не работи ", сподели Макрон.

Фон дер Лайен, която също беше на срещата COP28 в Дубай, резервира вяра за съглашение сред Европейски Съюз и Меркосур. " Европейски Съюз и Меркосур са ангажирани в интензивни и градивни полемики предвид на завършването на политическо съглашение, съглашение за съдействие и търговия ", се споделя в изказване на Европейската комисия. " През последните месеци беше реализиран забележителен прогрес ", се споделя в него.

" Преговорите ще продължат в градивен дух с упоритост да приключат допустимо най-бързо ", сподели Комисията.

Бразилският президент Лула ще се срещне с немския канцлер Олаф Шолц в понеделник в Берлин за двустранни съвещания. Германия е мощен популяризатор на договорката с Меркосур.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР